AРХІТЕКТУРА МЕРЕЖЕВОЇ ПЛАТФОРМИ МОНІТОРИНГУ ОБ’ЄКТІВ У КІБЕРФІЗИЧНИХ СИСТЕМАХ «РОЗУМНИХ МІСТ» - ДУДА, ОЛЕКСІЙ; СТАНЬКО, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
На даний час активно запроваджуються системи підтримки інфраструктури «розумних міст», сформовані на основі обширного переліку інформаційних та комунікаційних технологій. Практично будь який міський об’єкт може бути збирачем, розповсюджувачем та споживачем інформації. Для забезпечення процесів формування інформаційних потоків активно використовуються кіберфізичні або «розумні» системи. В перспективі ці системи стануть основою критично важливої міської інфраструктури. Проте широкомасштабне запровадження міських кіберфізичних систем супроводжується обширним переліком невирішених задач, а активний розвиток технологій формує потребу розроблення уніфікованих інформаційно-технологічних моделей та архітектур. У роботі розглянуто головні напрямки розвитку «розумних міст». Створена класифікація кіберфізичних систем «розумних міст» і виокремлені причини ускладнення процесів створення унікальних інформаційно-технологічних структур для керування цими системами. Проведено аналіз розповсюджених підходів до формування інформаційно-технологічних архітектур для реалізації кіберфізичних систем «розумних міст». Запропоновано інформаційно-технологічну архітектуру мережевої платформи моніторингу кіберфізичних об’єктів «розумних міст», яка базується на трьох рівнях інфраструктури (кіберфізичний, мережевий та хмарний) для ефективної інтеграції сучасних парадигм обчислень (крайові, туманні та хмарні). Застосування запропонованої архітектури дозволить забезпечити розширюваність, сумісність, самоузгодженість та відтворюваність при впровадженні інноваційних «розумних» міських послуг та сервісів на базі кіберфізичних систем.
Keywords: інформаційно-технологічна архітектура; озера даних; розподілена система кіберфізичних пристроїв; розумні міські послуги; хмарні; туманні та крайові обчислення