ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ОЧИЩЕННЯ ВОДНИХ ЕМУЛЬСІЙ ВІД НАФТИ ФІЗИКО-ХІМІЧНИМИ МЕТОДАМИ - ВОЗНЮК, МАРТА; ШАБЛІЙ, ТЕТЯНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Дана робота представляє дослідження процесів очищення висококонцентрованих прісних і мінералізованих водних емульсій від нафти із застосуванням алюмовмісних коагулянтів та активованого вугілля. У якості коагулянтів було використано сульфат алюмінію, гідроксид алюмінію та гідроксохлорид алюмінію. Очищення водних емульсій проводили окремо як коагулянтами, так і активованим вугіллям, а також проводили дослідження щодо визначення ефективності їх сумісного застосування. Отримані результати показують, що алюмінієві коагулянти в дозах 2–50 мг/дм3 дозволяють досягти досить високих ступенів очищення висококонцентрованих нафтовмісних вод, що складають 97–99%. Дані значення характерні для процесів очищення як коагулянтами окремого так і сумісно з активованим вугіллям. Експериментально доведено, що найкращу результативність щодо видалення нафти з як з прісної так і з солоної нафтовмісних емульсій показує гідроксид алюмінію без сорбенту. Алюмовмісні коагулянти разом з активованим вугіллям характеризуються нестабільністю значень ефективності. Доведено, що концентрація та тип алюмовмісного коагулянту, солоність води та доза сорбенту мають вплив на ефективвність вилучення нафти з водних розчинів.
Keywords: нафтовмісні емульсії; лляльні води; алюмінієвий коагулянт; активоване вугілля; очищення емульсії