ДОСЛІДЖЕННЯ ГАЛУАЗИТУ ЯК НАНОСІЯ ДЛЯ ФОТОЗАХИСТУ АКТИВНИХ ФАРМАЦЕВТИЧНИХ ІНГРЕДІЄНТІВ У СКЛАДІ ТАБЛЕТОК - МЕЛЬНИК, АНДРІЙ; ЧИГИРИНЕЦЬ, ОЛЕНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі наведено результати досліджень  властивостей галуазиту зі структурою нанотрубок при введенні його  як допоміжної речовини в склад таблеток фармацевтичного призначення. Встановлено, що з використанням галуазиту в комбінації з мікрокристалічною целюлозою, колоїдним діоксидом кремнію та ін. отримано таблетки, які за своїми фізико-механічними характеристиками відповідають вимогам Європейської Фармакопеї.  Досліджено фотостабільність моксифлоксацин гідрохлориду, інкапсульованого в галуазит, у складі композитної таблетки. Встановлено, що після тестування на фотостабільність у видимому та ультрафіолетовому діапазонах  ефективна концентрація моксифлоксацин гідрохлориду зменшилась не більше ніж на 3%, що свідчить про доцільність використання галуазиту як ефективного наноносія для захисту від світла активних фармацевтичних інгредієнтів.
Keywords: галуазитові нанотрубки; активний фармацевтичний інгредієнт; фотостабільність; таблетки; фізико-механічні властивості