ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ЧАСТОТНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ СЛУХУ В ПРОЦЕСІ ВИМІРЮВАННЯ ГУЧНОСТІ ЗВУЧАННЯ АУДІОКОНТЕНТУ - КОЛЬЦОВА, ОЛЕКСАНДРА; ХІВРЕНКО, РУСЛАН; ГРАЧОВ, АРТУР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі наведено результати досліджень щодо сприйняття гучності звучання аудіоконтенту програм мовлення з урахуванням неоднакової чутливості слухової системи людини до різних частот звукового діапазону з метою можливого удосконалення алгоритму вимірювання гучності, описаного в Рекомендації ITU-R BS.1770-5. Наведено стислий огляд існуючих представлень частотної характеристики чутливості слуху при прослуховуванні різних типів звукових сигналів, а також описано результати суб’єктивно-статистичних експертиз для визначення помітності змінення гучності звучання аудіоконтенту різних жанрів під час зміни рівня звукового сигналу в області верхніх частот звукового діапазону.
Keywords: гучність звучання; аудіоконтент; чутливість слуху; звуковий діапазон; суб’єктивно-статистичні експертизи