ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ПРИ РОЗРОБЦІ ВЕБ-РЕСУРСІВ - КРАВЧУК, ОЛЬГА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Стаття зосереджується на огляді, аналізі та прикладах застосування інформаційних технологій при розробці веб-ресурсів. Інформаційні технології - це область знань та практичних застосувань, пов'язаних із збиранням, обробкою, зберіганням, передачею та використанням інформації за допомогою комп'ютерних систем. Інформаційні технології використовуються в різних галузях, таких як бізнес, медицина, освіта, наука, розваги та багато інших. Інформаційні технології охоплюють широкий спектр технологій, включаючи програмне забезпечення, апаратне забезпечення, мережі та інші інструменти, що допомагають в управлінні інформацією. Вони використовуються на кожному етапі розробки веб-ресурсів, починаючи від проєктування і закінчуючи розгортанням та підтримкою. В статті наведені ключові аспекти застосовуються ІТ: мови програмування та фреймворки; бази даних, які можуть використовуватися для зберігання інформації на веб-сервері, а також для забезпечення доступу до даних через веб-додатки за допомогою мов програмування та фреймворків; веб-сервери та хостинг; системи контролю версій, які допомагають розробникам ефективно керувати кодом та спільно працювати над проектами будь-якої складності; безпека (забезпечення безпеки веб-ресурсів включає в себе застосування методів шифрування, валідацію даних, захист від атак типу SQL ін'єкцій, а також застосування правильних практик автентифікації та авторизації користувачів); тестування та відладка (після виявлення помилок під час тестування виконується процес відладки, який включає усунення та виправлення виявлених проблем у програмному коді. Тестування та відладка є ітеративними процесами, що повторюються протягом усього циклу розробки для забезпечення якості та надійності веб-додатка). Вони можуть бути використані для автоматизації бізнес-процесів, збільшення продуктивності, забезпечення безпеки даних, спрощення комунікації та забезпечення доступу до інформації.
Keywords: інформаційні технології; програмування; тестування; веб-додаток; програмне забезпечення; застосування