БЕЗПЕЧНИЙ ДОСТУП ДО СЕРВЕРІВ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ, ЗАБЕЗПЕЧЕНИЙ ML-МОДЕЛЛЮ ДЛЯ БЛОКУВАННЯ ШКІДЛИВИХ ЗАПИТІВ - КРАВЧУК, НАЗАР; КОРОБЕЙНІКОВА, ТЕТЯНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі наведено детальне дослідження використання алгоритму k-найближчих сусідів (KNN) для класифікації та ідентифікації різних типів кібератак, зокрема SQL-ін’єкцій (SQLi), у системах SCADA. SQL-ін’єкції передбачають впровадження зловмисного коду SQL у форми для маніпулювання запитами до бази даних, потенційно в обхід автентифікації або отримання неавторизованих даних. У роботі пояснюється, як можна використати уразливості SQL-ін’єкцій через недостатньо відфільтровані поля введення, що може призвести до потенційних порушень даних.
Keywords: KNN; SQL-ін’єкція; системи SCADA; захист даних; кібератаки; класифікація