АНАЛІЗ МАЛИХ ВИБІРОК БАГАТОВИМІРНИХ ДАНИХНА ПРИКЛАДІ ТЕРМІНІВ ОДУЖАННЯ ПАЦІЄНТІВ ВІД COVID-19 - КАМІНСЬКИЙ, РОМАН; ШАХОВСЬКА, НАТАЛІЯ; ДМИТРІВ, ГАЛИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В даній роботі, на прикладі малої вибірки, здійснено спробу вияснити вплив медико-біологічних ознак на процес одужання 19 пацієнтів з захворюванням на COVID-19. Дані про кожного пацієнта представлені, крім терміну одужання, ще 29-ма медико-біологічними ознаками, розбитими на групи. З метою вивчення впливу ознак на термін одужання було встановлено: дані про одужання мають нормальний розподіл, відсутня гендерна відмінність, приведені ознаки, практично для всіх пацієнтів мають вельми слабий зв’язок з термінами одужання, а також з віком і вагою пацієнтів. Як результат можна відзначити: по-перше, використання малих вибірок допустиме для прийняття початкових рішень, а по-друге, для визначення впливу на одужання конкретної ознаки чи групи ознак необхідно мати динаміку процесу одужання.
Keywords: мала вибірка; багатовимірні дані; нормальний розподіл; гендерні відмінності; COVID-19