ВИКОРИСТАННЯ ІОНІЗАЦІЇ В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ - БУРЛАКА, СЕРГІЙ; БОРЕЦЬКА, ТЕТЯНА; СИВАК, ВІТАЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті досліджується використання іонізації в різних технологічних процесах та її вплив на підвищення ефективності, якості та екологічної безпеки. Іонізація, як фізичний процес, стає дедалі популярнішою технологією завдяки своїй здатності покращувати продуктивність та знижувати витрати в різних галузях промисловості, сільського господарства, водоочистки та обробки матеріалів.Дослідження показують, що іонізація значно підвищує ефективність очищення повітря та води, знижуючи концентрацію шкідливих речовин і патогенів до безпечних рівнів. В аграрному секторі іонізація сприяє збільшенню врожайності, поліпшенню здоров'я рослин і тварин, а також підвищує стійкість продукції до мікробіологічного псування. У промислових процесах, таких як нанесення покриттів, іонізація дозволяє досягти більшої адгезії та довговічності покриттів, що сприяє збільшенню терміну служби виробів.У статті також розглядаються сучасні досягнення в галузі іонізації та їхнє впровадження у практику, що дозволяє знизити енергетичні витрати та мінімізувати екологічний вплив технологічних процесів. Результати досліджень демонструють, що іонізація є перспективною технологією для широкого спектру застосувань, від промислових виробництв до екологічних та медичних програм.Попри численні переваги, стаття підкреслює необхідність подальших наукових досліджень у цій сфері для розширення можливостей використання іонізації, особливо в галузях нанотехнологій, біомедицини та альтернативної енергетики. Автори роблять висновок, що іонізація може стати ключовою технологією майбутнього, здатною значно вплинути на розвиток індустрії та забезпечити сталий розвиток у різних галузях. Таким чином, іонізація є не лише потужним інструментом для поліпшення існуючих технологічних процесів, але й перспективним напрямом для створення нових, більш ефективних та екологічно безпечних рішень у виробництві, аграрному секторі та інших сферах діяльності.
Keywords: іонізація; процес; лінія; виробництво; технології