СПОСІБ ПРЕДСТАВЛЕННЯ ЙМОВІРНІСНОГО ПОКАЗНИКА ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ СТІЙКОСТІ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ ЯК ФУНКЦІЇ ВІД ЧАСУ - БАРАБАШ, ОЛЕГ; СВИНЧУК, ОЛЬГА; МАКАРЧУК, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Інформаційні системи є все більш вживаним інструментом для вирішення різних задач. Відповідно, й виникають задачі як теоретичного, так і прикладного характеру, що стосуються проектування інформаційних систем, їх експлуатації, діагностування їх елементів тощо. Деякі з цих задач вже є вирішеними, хоча б, частково, однак, в реальних умовах часто ці задачі доводиться узагальнювати таким чином, щоб можна було досліджувати характеристики інформаційних систем в реальному часі.Однією з найважливіших характеристик, які бажано досліджувати в реальному часі або, як мінімум, навчитися прогнозувати для розглядуваної інформаційної системи, є так звана функціональна стійкість цієї системи. Багато показників, які розроблені з ціллю математично формалізувати функціональну стійкість, покладають відсутність динамічної зміни структури розглядуваної інформаційної системи, а тому їх застосовність обмежується оцінкою функціональної стійкості лише в конкретний момент часу. Особливо часто така проблема спостерігається в структурних показниках в силу їх специфічного математичного формулювання. Саме тому виникає розробляти певні узагальнення цих показників, яке б дозволяло прогнозувати зміну їх значень в часі.Одним із показників функціональної стійкості інформаційних систем, які відносно легко узагальнюються на випадок зміни в часі, є так звана ймовірність зв’язності. Ідея даного показника полягає в тому, щоб обчислити ймовірність передачі інформації між вибраною парою машин. В даній роботі проводиться спроба зробити певне узагальнення, внаслідок якого ймовірність зв’язності можна було б розглянути як функцію від часу і, як результат, прогнозувати, як ця ймовірність буде змінюватися з часом. Також досліджуються певні властивості введених параметрів, які виникають при такому узагальненні, та встановлюється оцінка їх максимального значення залежно від тривалості експлуатації інформаційної системи.
Keywords: функціональна стійкість; інформаційні системи; архітектура; показник; ймовірність; передача даних; динаміка