СПІВПРАЦЯ ІНДУСТРІЇ 4.0 ТА ІНТЕРНЕТУ РЕЧЕЙ IOT - НАЗАРЕНКО, НАТАЛІЯ; ЗАЄЦЬ, СЕРГІЙ; КИРИЧУК, ЮРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі на реальних прикладах показана співпраця Індустрії 4.0 і Інтернет речей (IoT), яка дозволяє створювати інтелектуальні, автоматизовані системи, які підвищують продуктивність, зменшують витрати і оптимізують використання ресурсів у різних галузях.На сучасному етапі розвитку компанії постійно розвиваються інформаційні системи (далі – ІС) та інформаційні технології (далі – ІТ). Термін «Індустрія 4.0» розуміється як якісний перехід від стандартного виробництва із залученням великих людських ресурсів до повністю автоматизованого цифрового виробництва, яке контролюється ІС в режимі реального часу та із зовнішнім середовищем. Термін «Індустрія 4.0» став синонімом четвертої промислової революції. Його суть полягає в тому, що сьогодні матеріальний світ з'єднується з віртуальним, внаслідок чого народжуються нові кібернетико-фізичні комплекси. Деякі великі цифрові компанії почали створювати платформи IoT, і зараз з’явився досить великий ринок для цих платформ. Впровадження та використання IoT є чудовою перспективою для кожної компанії, IoT приносить величезні переваги для бізнесу, навіть у сфері зниження витрат на виробництво та послуги за рахунок зниження витрат виробництва та можливостей розвитку для організацій, які ще не використовують це технічне рішення.В роботі наведено принципи застосування Інтернету речей в електроенергетиці, у сфері охорони здоров’я. Визначено особливості автоматизації сільськогосподарської діяльності, обґрунтовано сферу впливу Інтернету речей на сільське господарство, а саме на точне землеробство, управління сільськогосподарським транспортом, «розумні ферми», «розумні теплиці». Зазначено принципи застосування Інтернету речей у сфері логістики. Наголошується, що Інтернет речей є одним із основних пріоритетних напрямів щодо вирішення питання скорочення витрат і затримки вантажів у дорозі, підвищення прозорості операцій і мінімізації участі людини у цих процесах.
Keywords: Індустрія 4.0; Інтернет речей; технологія; інтелектуальні датчики; автоматизація