РАННЄ ВИЯВЛЕННЯ ТА КОНТРОЛЬ НАДІЙНОСТІ ВОЛОКОННО-ОПТИЧНИХ КАБЕЛІВ У СУЧАСНИХ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИХ МЕРЕЖАХ - ДОНСЬКИЙ, ОЛЕКСАНДР; БАРАСЬ, СВЯТОСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Забезпечення надійності волоконно-оптичних ліній зв'язку (ВОЛЗ) є критично важливим аспектом сучасних телекомунікаційних мереж. Відсутність інформації про механічні та термічні характеристики оптичних волокон (ОВ) у складі оптичних кабелів (ОК) може призвести до непередбачуваних наслідків, таких як зниження якості та терміну служби ВОЛЗ. Одним із найважливіших чинників, що впливає на термін служби ОВ, є механічне навантаження, якого слід уникати під час експлуатації.Ця робота присвячена актуальним питанням моніторингу волоконно-оптичних ліній зв'язку (ВОЛЗ), зосереджуючи увагу на сучасних технологіях діагностики та моніторингу оптичних кабелів. Наголошується на важливості ранньої діагностики механічних напружень та інших аномалій у ВОЛЗ для забезпечення їхньої надійності та тривалого терміну служби. Обрано два основні методи моніторингу: Бріллюенівська відбивальна рефлектометрія в часовій області (BOTDR) та відбивальна рефлектометрія в часовій області (OTDR), із детальним описом їхніх переваг та обмежень. BOTDR, завдяки здатності виявляти та вимірювати механічні напруження, забезпечує високу точність та чутливість у моніторингу стану волокон. У свою чергу, OTDR дозволяє виявляти великі дефекти та проблеми у довгих оптичних кабелях.У роботі також обговорюється інтеграція технологій моніторингу в телекомунікаційні мережі, включаючи автоматизовані системи управління, аналітичні інструменти для обробки даних та інтеграцію з існуючими системами безпеки. Автоматизація процесів управління та моніторингу зменшує вплив людського фактора і підвищує ефективність роботи мереж, а також забезпечує швидку реакцію на виявлені аномалії.Наводяться приклади систем моніторингу, таких як "ONMSi" компанії "JDSU", що демонструють ефективність сучасних рішень для контролю як діючих, так і "темних" оптичних волокон. У роботі описується, як ці системи дозволяють швидко виявляти пошкодження, аналізувати їхні причини та своєчасно усувати їх.Проведений аналіз показує, що впровадження сучасних технологій моніторингу є вкрай важливим для забезпечення безпеки та надійності телекомунікаційних мереж. Обговорюються перспективи подальшого розвитку у цій галузі, включаючи вдосконалення існуючих методів та розробку нових технологій, що ще більше підвищать ефективність управління та захисту волоконно-оптичних мереж. У роботі підкреслюється важливість комплексного підходу до моніторингу ВОЛЗ та роль автоматизованих систем у підтримці їх стабільної роботи.
Keywords: волоконно-оптичні лінії зв'язку; оптичні волокна; надійність; механічне напруження; бріллюенівська рефлектометрія; несанкціонований доступ; моніторинг