УПРАВЛІННЯ РУХОМ ТРІЩИНИ ПРИ ВИКОРИСТАННІ НЕВИБУХОВИХ РУЙНУЮЧИХ СУМІШЕЙ - ЩІПАНОВ, ІГОР; ВОРОБЙОВ, ВІКТОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Актуальною задачею при добуванні блочного каменю є оптимізація робочого процесу і покращення вже існуючих технологій. В статті акцентується увага на питанні як впливає зміна параметрів вільного шпуру на якість тріщини відколювання та ефективність проведення робіт з використанням НРС. Проведено три серії дослідів в яких параметри вільного шпуру задавались різним чином. На основі отриманих результатів, проведено аналітичний аналіз, представлено способи, що мають самий ефективний вплив на якість та ефективність проведення робіт.
Keywords: невибухова руйнуюча суміш; направлений розкол; статичні навантаження; тріщиноутворення; видобуток кам’яних блоків; бурові роботи