РИЗИКИ ВИКОРИСТАННЯ ХМАРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - КУЛАКОВСЬКА, ІНЕССА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Хмарні технології стали невід'ємною частиною сучасного цифрового світу, пропонуючи багато переваг для бізнесу та приватних користувачів. Їхня гнучкість, масштабованість та економічна вигода роблять їх привабливим вибором для зберігання даних, розробки програмного забезпечення та надання інших ІТ-послуг. Однак, поряд з перевагами, хмарні технології несуть у собі й певні ризики, які не можна ігнорувати. Дослідження цих ризиків є надзвичайно актуальним.Хмарні технології надають послуги на вимогу через Інтернет за допомогою великого обсягу віртуального сховища. Основними особливостями хмарних рішень є те, що користувач не виконує налаштування обчислювальної інфраструктури, а вартість послуг нижча. Останніми роками хмарні обчислення інтегруються з індустрією та багатьма іншими сферами, що заохочує досліджувати нові суміжні технології та ШІ. Завдяки доступності хмарних послуг і масштабованості для обчислювальних процесів окремі користувачі та організації передають свої програми, дані та послуги на сервер хмарного сховища. Незважаючи на свої переваги, трансформація локальних обчислень у віддалені обчислення принесла багато питань безпеки та проблем як для споживача, так і для постачальника. Багато хмарних сервісів надаються третьою стороною, що створює нові загрози безпеці. Хмарний провайдер надає свої послуги через Інтернет і використовує багато веб-технологій, що створює і тут проблеми безпеки. У досліджені розглядаються основні особливості хмарних технологій, проблеми безпеки, потенційні загрози та їх вирішення. Описано шість ключових тем, пов’язаних із безпекою хмари, структуру хмарної архітектури, моделі обслуговування та розгортання, хмарні технології, концепції безпеки хмари, загрози та атаки. У статті також обговорюється багато відкритих дослідницьких питань, пов’язаних із методами оцінки ризиків до кожної з вразливостей використання хмари.Залежність від хмарних сервісів постійно зростає, адже все більше компаній та організацій переходять на їх використання. Це робить їх більш вразливими до збоїв, кібератак та інших проблем, які можуть призвести до значних втрат даних, фінансових збитків та репутаційних втрат.
Keywords: хмарні послуги; вразливості хмарних сервісів; оцінка ризиків використання хмарних технологій; методи оцінки ризиків