АЛГОРИТМ ШИФРУВАННЯ ДАНИХ З КОРЕКЦІЄЮ ПОМИЛОК - ДАВЛЕТОВА, АЛІНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі досліджено ефективність поєднання асиметричної криптосистеми з кодами для корекції помилок з метою підвищення ефективності та безпеки обміну та зберігання інформації. Запропонований алгоритм використовує шифрування RSA для захисту даних від несанкціонованого доступу та коди Хеммінга в скінченних полях Галуа GF(p) для виявлення та виправлення помилок, що виникають під час передачі. Отримані результати демонструють підвищення надійності передачі даних, зберігаючи при цьому характеристики традиційної криптосистеми. Розглянуто застосування запропонованого підходу для повідомлень різної довжини та визначено оптимальний розмір вихідних даних, для яких алгоритм є ефективним.
Keywords: асиметрична криптосистема; коди для корекції помилок; скінченні поля Галуа; надійність передачі даних