ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМ ДИСТАНЦІЙНОГО ТА РОБОТИЗОВАНОГО КЕРУВАННЯ ОБЛАДНАННЯМ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ВІДКРИТИХ ГІРНИЧИХ РОБІТ - ПІЛЮГИН, ВІТАЛІЙ; КУХАР, ВОЛОДИМИР; ГРИГОР’ЄВ, ЮЛІАН; ГРИГОР’ЄВ, ІГОР; ЛУЦЕНКО, СЕРГІЙ; ФЕСЕНКО, ЕДУАРД (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Метою даного дослідження є оцінка ефективності впровадження систем дистанційного та роботизованого керування технологічним обладнанням для покращення техніко-економічних показників експлуатації родовищ відкритим способом. Для покращення умов праці та безпеки в складних умовах розробки родовищ проведено аналіз теоретичних підходів і досвіду експлуатації існуючих систем керування. Визначено типи дистанційного та автономного управління. Наведено стислі результати їх компаративного аналізу. Визначено потенціал зростання продуктивності та зменшення простоїв технологічного обладнання. Застосовано методи техніко-економічного порівняння для кількісної оцінки впливу на продуктивність у різних умовах експлуатації.