СИСТЕМА ДЛЯ АНОТУВАННЯ ТЕКСТУ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ - ЦАП, ВЛАДИСЛАВ; БРУСЕНЦОВ, ГЕОРГІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Ця наукова робота присвячена розробці ефективної системи, призначеної для анотування текстів українською мовою. Основна мета полягає у створенні системи, здатної аналізувати введені українські тексти, виокремлювати ключові поняття та генерувати інформативні анотації. Дослідження зосереджене на області анотування текстів українською мовою, вивчаючи два різні підходи: один передбачає інтеграцію моделі Pegasus з перекладачем, а інший використовує модель mT5, спеціально адаптовану для завдань анотування українською мовою. У дослідженні здійснено комплексне оцінювання цих підходів з особливим акцентом на їхню швидкість роботи та показники ефективності. Воно підкреслює специфіку роботи спеціалізованих моделей для ефективної обробки деталей української мови. У статті також підкреслюється важливість суб’єктивних оцінок для визначення ефективності системи у передачі основних ідей вихідного тексту. Таким чином, ця наукова стаття робить свій внесок у розвиток української системи обробки природної мови, пропонуючи нові підходи до анотування текстів. Вона підкреслює виклики та можливості в цій галузі, наголошуючи на важливості спеціалізованих моделей та суб’єктивних оцінок для досягнення точного та контекстуально релевантного анотування тексту українською мовою.