ВІБРАЦІЙНІ ВИПРОБУВАННЯ ТА ЗАХИСТ НЕСІВНИХ КОНСТРУКЦІЙ ЕЛЕКТРОННОЇ АПАРАТУРИ НА РІЗНИХ РІВНЯХ КОНСТРУКТИВНОЇ СКЛАДНОСТІ - КОВТУН, ІГОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Стаття присвячена удосконаленню підходу до вібраційного дослідження структурно-складних конструкцій електронної техніки та розробленню теорії і практики ефективного захисту друкованих плат від динамічних навантажень шляхом створення або модифікації пружно-дисипативних механічних зв’язків між елементами несівних конструкцій електронної апаратури на різних рівнях конструктивної складності, які виявляються ланками передачі деформацій як всередині, так і ззовні цих конструкцій. Здійснено вібраційний аналіз несівних конструкцій блоків електронної апаратури. Визначено вплив пружно-дисипативних характеристик каркасу несівної конструкції блоків електронної апаратури на збудженість коливань друкованих плат. Проведено аналіз створення пружно-дисипативних зв’язків в конструкції вузлів кріплення друкованих плат. Проведено аналіз пружно-дисипативних зв’язків всередині та ззовні блоків електронної апаратури з метою зниження збудженості друкованих плат. Представлено розроблення ефективного способу демпфірування друкованих плат в умовах резонансу. Представлено використання методу пробних параметрів для експериментального визначення фізико-механічні характеристик конструкцій друкованих плат.