МОДЕЛІ ТА МЕТОДИ УДОСКОНАЛЕННЯ ПОБУДОВИ МЕДИЧНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ - ЛЕВКІВСЬКИЙ, ВІТАЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Діджиталізація суспільства вимагає все нових рішень в усіх сферах людської діяльності. Розвиток інформаційних технологій створив передумови для оцифрування, та цифрової трансформації бізнесу та суспільства в цілому. Пандемія коронавірусної інфекції Covid-19, а в подальшому повномасштабне вторгнення Росії створили виклики для суспільства та зокрема медицини та спричинили стрімку цифровізацію. Використання технологій віддаленого діагностування набрало небачених до цього часу обертів. Телемедицина, хмарні технології, сучасні цифрові прилади спостереження та діагностування, мобільні додатки, медичні інформаційні системи стали невід’ємною частиною надання кваліфікованої медичної допомоги. Створення електронної системи охорони здоров’я та її удосконалення є стратегічною задачею керівництва сучасних розвинутих держав, зокрема і України. В даній статті представлено шляхи удосконалення медичних інформаційних систем, що використовуються у сфері охорони здоров’я України за допомогою удосконалення модулю віддаленого діагностування стану пацієнтів та впровадження модулю інтелектуального аналізу та прогнозування розвитку супутніх захворювань. Модуль віддаленого діагностування пропонується доповнити «опитовими» аркушами, які адаптовані під спеціалізацію лікаря. Модуль інтелектуального аналізу та прогнозування розвитку супутніх захворювань пропонується будувати з використанням Data mining. Представлено структурні моделі даних модулів. Сукупність запропонованих моделей та методів удосконалення побудови медичних інформаційних систем підвищують рівень інформованості лікарів для встановлення діагнозу та прийняття рішень щодо призначень пацієнтів, віддаленого контролю за станом пацієнта та прогнозування розвитку супутній захворювань. Запропоновані моделі та методи готові до практичної реалізації програмними засобами.