ЗАДАЧІ ТА АЛГОРИТМИ ОПРАЦЮВАННЯ ПОТОКОВИХ ДАНИХ - ЗАВАЛІЙ, ТАРАС (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Розглянуто основні поняття галузі аналізу даних в контексті роботи з потоками, а не масивами даних. Базові принципи і алгоритми в обох випадках ті самі, але потокові дані накладають суттєві обмеження по пам’яті і часу, вимагають застосування додаткових методів накопичення, фільтрування і попереднього опрацювання. Переважно, ці методи орієнтовані на роботу з сирими даними. У статті наведено порівняльний аналіз основних типів алгоритмів, розглянуто актуальні задачі аналізу потоків даних. Подана коротка характеристика брокера повідомлень Kafka та фреймворку Spark Streaming.