АНАЛІЗ ПАРАМЕТРІВ ЗОВНІШНЬОЇ ОБОЛОНКИ ЗАРЯДУ ДЛЯ ЕФЕКТИВНОГО НАПРАВЛЕНОГО РОЗКОЛУ ГІРСЬКИХ ПОРІД - ЩІПАНОВ, ІГОР; СОЛОВЕЙ, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Актуальною задачею в гірничій та будівельній промисловості є як можливо більш єфективне та безпечне проведення вибухових робіт. В статті акцентується увага на важливості оптимізації параметрів оболонки для досягнення кращого контролю над процесом розколу. В роботі описуються параметри дроблення та тріщиноутворення, що виникають під час вибуху свердловинного заряду в гірському масиві, залежать від кількох ключових факторів, таких як характеристика заряду ВР, щільність заряджання та швидкість детонації ВР, а також межі міцності гірських порід на стиснення і зсув.