АВТОМАТИЗОВАНЕ ГЕНЕРУВАННЯ КОДІВ ОБРОБКИ ДЕТАЛЕЙ НА ВЕРСТАТАХ З ЧИСЛОВИМ ПРОГРАМНИМ КЕРУВАННЯМ - СОКОЛАН, ЮЛІЯ; ЛАРІОНОВ, ІВАН; МАЙДАН, ПАВЛО; СОКОЛАН, КАТЕРИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
В сучасних реаліях процес генерації кодів для верстатів з ЧПК проводиться вручну, або ж оператор верстату пише код для CAD-моделі, яка була запроєктована на попередньому етапі. На наступному етапі код верстату з ЧПК симулюється для подальшої перевірки на наявність помилок, тобто проводиться процес компіляції коду. Цей етап є обов’язковим перед початком роботи та проведення оброблення деталей на верстатах з ЧПК. Написання та подальше калібрування коду для верстату з ЧПК є достатньо трудомісткою процедурою. При цьому слід відзначити, що більша частина часу витрачається на етап роботи із CAD/CAM моделями та операціями з ЧПК, що виконуються вручну. Така проблематика значно сповільнює процес оброблення деталей на верстатах з ЧПК. Ключем вирішення цієї проблеми є автоматизація процесу генерації коду для верстату з ЧПК. У роботі запропоновано використання розробленого скрипта, результатом роботи якого є автоматична генерація кодів обробки деталей. Такі скрипти в подальшому можна використовувати для проведення обробки деталей на верстатах різних виробників. Крім того, проведено порівняння кодів обробки деталей, які були згенеровані у програмному забезпеченні Catia V5 та кодів, згенерованих автоматично. В результаті встановлено, що використання автоматичного підходу більш гнучке, оскільки зміна геометричних параметрів деталей викликає автоматичну зміну коду обробки такої деталі, на відміну від кодів, створених у Catia V5, в яких при мінімальній зміні розмірів деталі необхідно повторювати весь процес створення коду обробки.