КІНЕМАТИЧНЕ ПРОЄКТУВАННЯ ЯК ЗАСІБ ВДОСКОНАЛЕННЯ ПОШУКУ МОРСЬКИХ МІН - АФТАНАЗІВ, ІВАН; СТРОГАН, ОРИСЯ; ШЕВЧУК, ЛІЛІЯ; СТРУТИНСЬКА, ЛЕСЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Темою даного дослідження є вдосконалення методик пошуку і визначення координат морських мін різних типів та просторово-глибинного розташування, його предметом – застосування кінематичного проєктування для уточнення координат якірних та донних мін. Мета роботи – розробка принципових схем оптимізації просторових переміщень пошукових суден та створення алгоритмів уточнених розрахунків координат якірних та донних мін засобами кінематичного проєктування. Методологією проведення досліджень було застосування положень теорії відображення координат та траєкторій просторових переміщень рухомих об’єктів засобами нарисної геометрії із врахуванням специфіки та динамічних особливостей кінематичного проєктування. Основним результатом дослідження є створення методики розрахунків уточнених координат якірних та донних мін у поєднанні із оптимізацією траєкторій пошукових переміщень плавучих пошукових суден по спіралі Архімеда. Цим забезпечується не тільки збільшення на 25-30% обстежених площ, а і пропорційна економія палива. Для керування переміщеннями пошукових плавучих засобів, для опрацювання наданих ними даних про виявлену міну, для уточнення координат виявленої міни запропонована відповідна блок-схема комп’ютерної програми.