УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДУ ДІАГНОСТУВАННЯ ВИСОКОВОЛЬТНИХ УВОДІВ МАСЛЯНИХ ВИМИКАЧІВ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ГАЗОХРОМАТОГРАФІЧНИХ АНАЛІЗІВ ТРАНСФОРМАТОРНИХ МАСЕЛ - ЗАЙЦЕВ, СЕРГІЙ; КИШНЕВСЬКИЙ, ВІКТОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
В статті наведено результати удосконалення методу діагностування високовольтних маслонаповнених уводів масляних вимикачів за результатами газохроматографічних аналізів проб експлуатаційних мінеральних трансформаторних масел. Метою роботи є забезпечення надійності експлуатації високовольтних маслонаповнених уводів масляних вимикачів за рахунок удосконалення методу діагностування цих уводів за результатами аналізів проб експлуатаційних мінеральних трансформаторних масел за методами газової хроматографії. Обʼєктами досліджень були методи діагностування діагностування високовольтних маслонаповнених уводів для масляних вимикачів за результатами аналізів методами газової хроматографії пробмінеральних трансформаторних масел із визначенням в них вмісту розчинених діагностичних компонентів. Предметами досліджень були проби мінеральних трансформаторних масел із високовольтних маслонаповнених уводів типів БМВ-110/2000У1 та БМВУ-110/2000У1, що встановлені на масляних вимикачах типів У-110, МКП-110. За результатами досліджень отримано основні висновки: 1. Визначено: а) в пробах мінеральних трансформаторних масел вміст таких розчинених діагностичних компонентів, як: Н2, СН4, С2Н6, С2Н4, С2Н2, СО, СО2, О2, N2, Н2О; присадка «Іонол»; фуранові сполуки (2-фуриловий спирт; 2-фурфурол; 2-ацетилфуран; 5-метил-2-фурфурол); б) вплив температури від 60 0С до мінус 20 0С на розчинність водню та повітря в пробах експлуатаційних мінеральних трансформаторних масел. 2. Удосконалений алгоритм діагностування високовольтних маслонаповнених уводів масляних вимикачів за результатами газохроматографічних аналізів проб мінеральних трансформаторних масел включає в себе процедури: а) контроль вмісту в цих оливах розчинених газів, фуранових сполук, присадки «Іонол», води; б) діагностування високовольтних маслонаповнених уводів масляних вимикачів із застосуванням таких методів, як: «Граничний рівень концентрацій», «Табличний метод», метод «Графічних образів дефектів», «ETRA», «Трикутник Дюваля», «Візуальний огляд після розбирання високовольтних маслонаповнених уводів». Отримані результати дають змогу підвищити достовірність діагностування діагностування високовольтних маслонаповнених уводів масляних вимикачів.