ІНФОРМАЦІНА СИСИТЕМА АВТОМАТИЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ АЛГОРИТМУ РОБОТИ СВІТЛОФОРА - КРИВЕНЧУК, ЮРІЙ; БОЙКІВ, МИКОЛА; БОЙКІВ, РОМАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
У цій роботі розглядається інформаційна система, яка на основі інтелектуального аналізу про транспортні потоки за допомогою камер відеоспостереження встановлених на перехресті дасть можливість в реальному часі оптимізувати тривалість світлофорного циклу з урахуванням умов руху. Одним із пріоритетних напрямків вдосконалення світлофорного регулювання на перехрестях є використання інтелектуальних систем з метою підвищення ефективності управління рухом транспортних потоків. Така інформаційна система автоматичного регулювання алгоритму роботи світлофора за допомогою камери є інноваційним рішенням у сфері управління дорожнім рухом. Вона використовує камеру для збору відеоданих з перехрестя та аналізує їх, щоб динамічно пристосовувати режим роботи світлофора. За допомогою спеціальних алгоритмів обробки зображень, система визначає інтенсивність руху на різних напрямках та враховує пріоритети руху. Це дозволяє оптимізувати розподіл часу між фазами світлофора, забезпечуючи максимальну ефективність руху транспорту і зменшення заторів. За допомогою алгоритму підрахунку кожного виду і кількості транспортних засобів, буде визначена загальна інтенсивність руху на кожному підході перехрестя перед стоп-лінією, в у разі виникнення значних черг транспорту на якомусь напрямку перехрестя, то інформаційна система зробить коректування світлофорного циклу з урахуванням умов руху та забезпечить більш ефективний пропуск транспортних потоків через перехрестя. Інформаційна система автоматичного регулювання алгоритму роботи світлофора за допомогою камери впроваджує новітні технології для підвищення безпеки дорожнього руху та оптимізації дорожньої інфраструктури.