КІНЕМАТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ МЕХАНІЗМУ ЧЕТВЕРТОГО КЛАСУ З ТРЬОМА ПОСТУПАЛЬНИМИ ТА ІНШИМИ ОБЕРТАЛЬНИМИ КІНЕМАТИЧНИМИ ПАРАМИ - КОШЕЛЬ, СЕРГІЙ; КОШЕЛЬ, ГАННА; ЗАЛЮБОВСЬКИЙ, МАРК; КОШЕЛЬ, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Виконано дослідження кінематичних параметрів механізму четвертого класу з одною ведучою ланкою, трьома поступальними та іншими обертальними кінематичними парами, який утворений початковим механізмом та структурною групою ланок четвертого класу, в якій дві поступальні пари є внутрішніми, одна – зовнішньою. В структурній групі ланок четвертого класу замкнений контур утворений однією поступальною та трьома обертальними кінематичними парами. В цілому структурна група, що утворена шістьма ланками та дев’ятьма кінематичними парами, відноситься до групи ланок четвертого класу третього порядку та є основою складного плоского механізму відповідного класу. За допомогою способу умовної структурної зміни дійсної ведучої ланки механізму четвертого класу іншою умовно можливою розроблено послідовність та виконано кінематичне дослідження механізму четвертого класу з трьома поступальними та іншими обертальними кінематичними парами, визначено лінійні вектори швидкостей точок механізму. Для кінематичного дослідження застосовано графоаналітичний метод, який дозволяє розв’язати векторні кінематичні рівняння для механізму четвертого класу у вигляді графічних побудов, які спочатку виконано в довільно обраному масштабі, а потім його уточнити з урахуванням кінематичних параметрів конкретного дослідження. Отримані результати дослідження можуть бути використані для проведення аналогічних досліджень.