МЕХАНІЗМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАХИСТУ ДАНИХ У ПІРИНГОВИХ МЕРЕЖАХ - ЛУЖЕЦЬКИЙ, ВОЛОДИМИР; САВИЦЬКА, ЛЮДМИЛА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті досліджено проблеми захисту даних у пірингових мережах. Такі мережі стають все більш популярними для комунікації завдяки їхній гнучкості, ефективності та стійкості до збоїв. Однак вони залишаються вразливими до різних видів атак, зокрема DoS/DDoS-атак, фальсифікації даних і перехоплення інформації. Основна увага приділена забезпеченню конфіденційності, доступності та цілісності даних під час їх передачі та зберігання, а також автентифікації вузлів для протидії несанкціонованому доступу та підміні ідентичностей. Проаналізовані у статті підходи до захисту даних в пірингових мережах базуються на сучасних криптографічних методах, таких як симетричне, асиметричне шифрування, а також наскрізне шифрування. Використання геш-функцій дозволяє забезпечити контроль цілісності даних та виявлення їхньої модифікації. Цифрові підписи забезпечують автентифікацію джерела даних та підтверджують їх незмінність. Також розглянуто механізми анонімізації та псевдонімізації для захисту метаданих і збереження конфіденційності учасників комунікації. Доступність забезпечується кешуванням, автоматичним оновленням після збоїв, реплікацією даних та децентралізованим управлінням ресурсами. Особливу увагу приділено методам виявлення аномалій у мережевій активності, що базуються на аналізі поведінки вузлів та застосуванні алгоритмів машинного навчання й нечіткої логіки. Механізми протидії атакам включають чорні списки для блокування підозрілих вузлів, динамічну зміну маршрутів передачі даних для захисту від атак типу «людина посередині» та методи самоізоляції для мінімізації ризиків поширення загроз. Пропонується запровадити модель нульової довіри для підвищення захищеності пірингових мереж.