ОГЛЯД МЕТОДІВ ТА ЗАСОБІВ ОПТИМІЗАЦІЇ ВИКОРИСТАННЯ РЕСУРСІВ В KUBERNETES КЛАСТЕРІ - БУРЯК, МИКОЛА; МЕЛЬНИЧУК, СТЕПАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У сучасному світі контейнеризація стала невід’ємною частиною управління ІТ-інфраструктурою, і Kubernetes відіграє ключову роль у цій еволюції. Однак оптимізація використання ресурсів в Kubernetes кластері залишається важливим завданням для підвищення ефективності та зниження витрат. Ця оглядова стаття присвячена аналізу сучасних методів і засобів оптимізації ресурсів у Kubernetes, які умовно поділені на три основні напрямки: машинне навчання, планування і масштабування, та архітектурні рішення. На основі аналізу сучасних досліджень у статті робиться висновок, що комплексний підхід, який поєднує методи машинного навчання, ефективне планування і масштабування, продумані архітектурні рішення, дозволяє досягти вищих показників оптимізації ресурсів у Kubernetes кластері, а з використанням аналітичних інструментів цей показник може стати ще вищим. Цей огляд надає розуміння, що дослідження в напрямку методів оптимізації використання ресурсів в Kubernetes кластері є перспективними і важливими.