АГРАРНЕ МАШИНОБУДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ВИКЛИКИ ТА МОЖЛИВОСТІ РОЗВИТКУ - ШАРАПАТЮК, МАКСИМ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Ця стаття аналізує поточний стан та історію розвитку сільськогосподарського машинобудування в Україні з моменту здобуття незалежності. Розглядаються ключові етапи розвитку галузі, включаючи періоди зростання, стабілізації та спаду виробництва, а також вивчаються основні фактори, що вплинули на ці процеси. Особлива увага приділяється впливу збройного конфлікту з Росією, що спричинив значні збитки в галузі, такі як руйнування виробничих потужностей, порушення логістики та скорочення інвестицій. Однак, в статті також аналізується адаптація підприємств до нових умов, впровадження інноваційних підходів та переорієнтація на внутрішній ринок. Прогнозується подальший розвиток аграрного машинобудування в Україні, зокрема через відновлення та модернізацію металургійного виробництва, диверсифікацію постачання матеріалів, активну державну підтримку та міжнародну співпрацю. Окремо розглянуто важливість впровадження екологічних та енергоефективних технологій та розширення ринків збуту. Робиться висновок, що незважаючи на численні виклики, галузь сільськогосподарського машинобудування в Україні має значний потенціал для відновлення та сталого розвитку. Ефективна державна політика, сучасні технології та міжнародне співробітництво стануть ключем до підвищення конкурентоспроможності української техніки на світовому ринку, що сприятиме зміцненню економічної безпеки держави.