ДІАГНОСТУВАННЯ СИЛОВИХ ТРАНСФОРМАТОРІВ З ВИКОРИСТАННЯМ МЕТОДУ АНАЛІЗУ ЧАСТОТНОГО ВІДГУКУ - ШПАЧУК, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Старіння основних виробничих фондів електричних станцій та системоутворювальних підстанцій, необхідність продовження строку експлуатації є основними причинами, що обумовлюють необхідність широкого впровадження нових методів оцінки технічного стану основного обладнання електростанцій та підстанцій. Одним з методів, що дозволяє отримати додаткову інформацію щодо стану магнітопроводу, обмоток та ізоляційної системи силових трансформаторів є метод аналізу частотного відгуку. Проте, наявні документи, що регламентують порядок виконання виміру та аналізу результатів частотного відгуку, в значній мірі спираються на досвід безпосереднього виконавця робіт, що виконує підготовку вимірювальних схем, безпосередні вимірювання та аналіз отриманих результатів. В роботі розглянуто: вимоги існуючих нормативних документів, рекомендації міжнародних організацій та звіти дослідницьких груп щодо підготовки та реалізації виміру частотного відгуку трансформатора, основні дефекти, що можуть бути виявлені методом аналізу частотного відгуку, вимірювальні схеми та діапазони частот на яких відображаються ті чи інші дефекти, математичний апарат для аналізу результатів вимірювань та критерії їх оцінки. Запропоновано граничні значення коефіцієнтів кореляції та коефіцієнтів абсолютної суми логарифмічних помилок на визначених діапазонах частот, що дає змогу визначити стану трансформатора за результатами аналізу частотного відгуку. Для таких дефектних станів, як радіальна чи осьова деформація обмотки, загальний об’ємний зсув, або виткові замикання обмотки запропоновано діапазони частот та граничні значення коефіцієнтів кореляції та коефіцієнтів абсолютної суми логарифмічних помилок для додаткового підтвердження зазначених дефектних станів за допомогою ємнісних та індуктивних вимірів частотного відгуку між обмотками трансформатора. Також запропоновано класифікацію ступеню розвитку дефектів.