ПІДХОДИ ДО ВИБОРУ ПЕРЕТВОРЮВАЧА ЧАСТОТИ В СТРУКТУРІ ЧАСТОТНО-РЕГУЛЬОВАНОГО ЕЛЕКТРОПРИВОДУ МЕРЕЖЕВИХ НАСОСНИХ АГРЕГАТІВ СИСТЕМ ЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ - ФЕДІРКО, МИХАЙЛО; ЗАВИТІЙ, ОЛЬГА; ГОЛОВКО, РОМАН; ЧОРНИЙ, МАТВІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Обґрунтовано необхідність вибору перетворювача частоти в структурі частотно-регульованого електроприводу насосного агрегату мережі централізованого теплопостачання з урахуванням вимог, які висуває технологічний режим його роботи та економічної ефективності. Визначено аналітичні залежності, що стосуються параметрів частотного перетворювача. Розрахунок параметрів вибору частотного перетворювача проводився на основі технічних даних, що стосуються режиму роботи насосного агрегату, де витрата теплоносія змінюється відповідно до гідравлічного навантаження типового для HVAC додатків визначених Регламентом Євросоюзу, а також технічних даних насоса, частотного перетворювача і електродвигуна, що надаються виробниками. Визначення параметрів стосується роботи насосних агрегатів в типовому робочому циклі характерному для мереж централізованого теплопостачання, що передбачає роботу з зниженим навантаженням протягом тривалого часу. Отримано результати, що стосуються діапазону швидкості обертання електроприводу, його потужності, обертового моменту. Отримані результати дають підставу для застосування в структурі електроприводу перетворювачів частоти із скалярним методом керуванням. Із застосуванням методу чистої приведеної вартості визначено економічну ефективність застосування перетворювача частоти з скалярним методом керування, порівняно з варіантом застосування в структурі електроприводу перетворювача частоти з векторним методом керування. Практичне значення отриманих результатів, полягає у тому, що вони дають підстави для об’єктивного вибору типу перетворювача частоти при проектуванні та комплектації систем електроприводу мережевих насосних агрегатів.