ТЕОРЕТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ УМОВ РОБОТИ ДОЗУЮЧИХ РОБОЧИХ ОРГАНІВ ПОСІВНОГО КОМПЛЕКСУ ДЛЯ ДИФЕРЕНЦІЙОВАНОГО ВНЕСЕННЯ ДОБРИВ - РУТКЕВИЧ, ВОЛОДИМИР; ОСТАПЕНКО, ВАЛЕРІЙ; КАЖУРО, МАКСИМ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Розглядається питання підвищення ефективності та екологічності використання мінеральних гранульованих добрив у системі точного землеробства. Зазначено необхідність розробки та впровадження у виробництво високоточних автоматизованих інформаційних технологій, що базуються на використанні високопродуктивних засобів механізації на основі GPS навігації. Вказано необхідність використання диференційного внесення гранульованого мінерального добрива та машин, що забезпечують якісне виконання даного технологічного процесу із врахуванням неоднорідності вмісту поживних елементів у ґрунті на певній ділянці поля. Виявлено причини, що призводять до невідповідності внесення на конкретну елементарну ділянку поля, дози мінеральних добрив, яка зазначена в електронній карті задач: запізнювання спрацьовування дозуючого робочого органу, розбіжність місць установлення приймача сигналів глобальної системи позиціонування і дозуючого робочого органу, а також тривалість транспортування гранул мінеральних добрив від дозуючого пристрою до сошника. Для оцінки впливу величини запізнювання спрацьовування дозуючого робочого органу на якість диференційованого внесення мінеральних добрив і формулювання вимог до системи дозування і режимів виконання технологічного процесу розроблено алгоритм розрахунку величини запізнення переходу з однієї дози на іншу. Зазначено, що впровадження інноваційних агротехнологій потребує значних капіталовкладень у придбання нових засобів механізації, автоматизації та цифровізації технологічних процесів, що, у свою чергу, вимагає виконання наукових досліджень, спрямованих на обґрунтування ефективності таких інноваційно-інвестиційних проєктів, оцінки окупності та ризикованості інвестицій у їх реалізацію.