СИНТЕЗ ТА АНАЛІТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОСТОРОВОГО МЕХАНІЗМУ З ДВОМА СТУПЕНЯМИ РУХОМОСТІ ГАЛТУВАЛЬНОЇ МАШИНИ - ЗАЛЮБОВСЬКИЙ, МАРК; ПАНАСЮК, ІГОР; КОШЕЛЬ, ГАННА; КОШЕЛЬ, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Виконано геометричний синтез статично визначеного просторового восьмиланкового шарнірного механізму з обертальними кінематичними парами та двома ступенями рухомості галтувальної машини, у якій робоча ємність здійснює складний просторовий рух з подальшим аналітичним дослідженням конструктивних особливостей механізму машини. При цьому, був використаний аналітичний підхід при дослідженні восьмиланкового шарнірного механізму з обертальними кінематичними парами, який полягає у геометричному та структурному синтезі, здійснено моделювання конструкції даної галтувальної машини в програмному забезпеченні автоматизованого проектування SolidWorks 2021. Запропонований один із можливих варіантів звільнення просторового механізму галтувальної машини від пасивного зв’язку, здійснено синтез статично визначеного просторового восьмиланкового шарнірного механізму з обертальними кінематичними парами. Розроблено відповідну конструкцію галтувальної машини з двома ведучими ланками, використання якої створює умови для підвищення її надійності під час експлуатації та одночасного збільшення продуктивності виконання відповідних галтувальних операцій. Аналітичним шляхом виконані дослідження основних геометричних та конструктивних параметрів галтувальної машини. Встановлений зв’язок між відповідними геометричними параметрами синтезованого статично визначеного просторового восьмиланкового механізму, що дозволяє визначити раціональні відношення довжин його ланок між собою. Встановлений взаємозв’язок між довжинами ланок, їх положенням та кутом коливання коромисла разом із ведучим валом машини. Виконано синтез статично визначеного просторового восьмиланкового шарнірного механізму з обертальними кінематичними парами з двома ступенями рухомості. На основі синтезу механізму розроблено нову конструкцію галтувальної машини з двома ведучими ланками. Аналітичним шляхом отримані математичні вирази для розрахунку основних геометричних взаємозв’язків довжин ланок розробленої конструкції машини.