АЛГОРИТМ ПРОТИДІЇ ФОНОВОЇ ОСВІТЛЕНОСТІ ПІДВИЩЕНОЇ НАДІЙНОСТІ ДЛЯ ВИМІРЮВАННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ОСВІТЛЕНОСТІ, СТВОРЮВАНОГО БАКТЕРИЦИДНИМ ОПРОМІНЮВАЧЕМ - ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ, ЮРІЙ; ЛІПКА, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У роботі представлено результати розробки цифрової схеми обробки фотосигналу на основі автоматичного регулювання підсилення та надійного алгоритму вимірювання слабкого оптичного сигналу з енергетичною освітленістю на рівні 0,1 мкВт/см2 на довжині хвилі 254 нм, в умовах фонового освітлення фотодіоду сонячним випромінюванням за допомогою відбору лише тієї частки фотоструму, яка генерована за проміжок часу, встановлений відповідним програмним забезпеченням. Показано, що схема забезпечує вимірювання енергетичної освітленості від 0,1 мкВт/см2 при освітленості до 20000 лк, що дозволяє вважати, що запропонована схема є сонячно сліпою, як того вимагають норми вимірювання згаданого випромінювання у медичних закладах. Проведено дослідження надійності роботи схеми та програмного забезпечення, що її підтримує, випробуваннями на безвідмовність. Загальні коливання каліброваного значення енергетичної освітленості протягом 500 годин напрацювання, змінюються від 295 до 310 мкВт/см2, що не перевищує 5,1 %. Ймовірність безвідмовної роботи програмного забезпечення за вісім годин напрацювання склав 94 %.