АНАЛІЗ МЕТОДІВ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЕНЕРГІЇ РЕКУПЕРАЦІЇ РЕЙКОВОГО ЕЛЕКТРОТРАНСПОРТУ - КУХТА, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В результаті проведеної роботи було проаналізовано декілька методів підвищення ефективності системи тягового електропостачання. Це включає впровадження сучасних енергоефективних технологій, модернізацію існуючих підстанцій, використання високоефективних конденсаторів та батарей для зберігання рекуперованої енергії, а також оптимізацію процесів гальмування та рушання трамваїв. Запропоновано зміни у графіку руху трамваїв з метою підвищення ефективного використання рекуперованої енергії на підприємстві «Швидкісний трамвай» у м Кривому Розі . Було розроблено кілька сценаріїв оптимізації графіку руху, які передбачають зменшення часу простою трамваїв, забезпечення більш рівномірного навантаження на систему електропостачання, а також зниження пікових навантажень. Це дозволить не тільки знизити енергоспоживання, але й підвищити надійність та стабільність роботи транспортної системи в цілому. Результати дослідження демонструють значний потенціал впровадження систем рекуперації енергії, що може сприяти зменшенню експлуатаційних витрат та покращенню екологічної ситуації в місті.