СПОСІБ ОЦІНКИ ЗМІЩЕННЯ ОБ’ЄКТІВ ЗА АНАЛІЗОМ ЗОБРАЖЕНЬ З КРУГОВИМ ГРАДІЄНТОМ КОЛЬОРУ У ЗАДАЧІ ВИМІРЮВАННЯ В ТЕХНІЧНИХ СИСТЕМАХ - ВУСАТИЙ , НІКІТА; ПАСІЧНИК, ОЛЕКСАНДР; МАНЗЮК, ЕДУАРД; СКРИПНИК, ТЕТЯНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Нинішній етап розвитку людства можна характеризувати як неймовірно великий обсяг інформації у цифровій індустрії. Спостерігаючи за цим, сміливо можна сказати, цифрова індустрія - повністю замінило та автоматизувало життя і життєдіяльність. Як було зазначено, сьогодні все більш поширюється тенденція до повного проникнення інтелектуальних інформаційних технологій у всі сфери людської діяльності, що часто супроводжується використанням різних цифрових технічних пристроїв. Однією зі стійких тенденцій останнього часу є значне поширення використання засобів для отримання зображення навіть у повсякденному житті. У той же час, зростає потреба в визначенні наявності або відсутності зміщення об’єктів спостереження. Ці обставини створюють можливості для розв’язання цієї задачі шляхом порівняння послідовних зображень, що дозволяє не тільки якісно оцінювати наявність зміщення, але й вимірювати його величину. Такий підхід надає можливість вирішувати задачі вимірювання в технічних системах. Ключовим питання, яке обумовлює потенційну точність в задачі вимірювання, є максимально точне вимірювання положення об’єкту спостереження на тлі інших. Загалом спостерігач має справу із градієнтною зміною кольорів в умовах як природнього так й штучного освітлення, й завдання визначення положення об’єкту спостереження фактично полягає в аналізі зображень з круговим градієнтом кольору.