ІНТЕГРОВАНА ПЕРЕРОБКА ВІДХОДІВ МЕТАЛУРГІЙНОГО ТА ВУГЛЕЗБАГАЧУВАЛЬНОГО ВИРОБНИЦТВА З ВИКОРИСТАННЯМ МАЛОГАБАРИТНИХ ДОМЕННИХ ПЕЧЕЙ - СМІРНОВ, ОЛЕКСІЙ; КУХАР, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті розглянуто можливості використання малогабаритних доменних печей для комплексної переробки металургійних та вуглезбагачувальних відходів. Показано, що ці печі дозволяють знизити витрати на виробництво чавуну за рахунок застосування вуглецевмісних окатишів, виготовлених із шламів. Особливістю технології є "холодне" виготовлення окатишів без випалу, що значно скорочує витрати на енергоносії. Комплекс передбачає повну утилізацію доменного газу, який використовується для генерації електроенергії та забезпечення технологічних процесів. Проєктна потужність печей дозволяє переробляти до 200 тис. тон металургійних та до 40 тис. тон вуглезбагачувальних відходів щороку. Основною проблемою залишається нестабільність складу залізовмісних відходів, що потребує вдосконалення їх підготовки та підвищення стабільності постачання. Це забезпечить стабільну роботу комплексів протягом 15-20 років. Для ефективної роботи необхідне вдосконалення підготовки відходів та стабільність постачання сировини.