ВПЛИВ ЕКОЛОГІЧНИХ ПРОЕКТІВ НА ДОСЯГНЕННЯ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ МІСЬКИМИ ТЕРИТОРІАЛЬНИМИ ГРОМАДАМИ - ДЯЧУК, АНДРІЙ; ЄФРЕМОВА, ОЛЬГА; МАТЕЮК, ОЛЕСЯ; ШЕВЧЕНКО, СЕРГІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Досягнення цілей сталого розвитку є одним із головних завдань для сучасних міських територіальних громад, які стикаються з численними екологічними викликами, такими як: забруднення довкілля, зростання антропогенного навантаження, втрата біорізноманіття, урбанізація та зміни клімату. Впровадження екологічних проєктів стає важливим інструментом для забезпечення сталого розвитку міських громад. Ці проєкти направлені на покращення екологічного стану територій, зниження антропогенного впливу на довкілля та підвищення якості життя населення. Стаття аналізує вплив екологічних проєктів на досягнення цілей сталого розвитку міськими територіальними громадами. Розглянуто екологічні проєкти, що включають модернізацію інфраструктури, впровадження альтернативних джерел енергії, створення зелених зон, збільшення площ природно-заповідного фонду та покращення системи управління відходами. У статті розглянуто досвід реалізації екологічних проєктів у Хмельницькій міській територіальній громаді, серед яких проєкти з управління відходами, створення зелених зон та покращення якості водних ресурсів і повітря. Дослідження підтверджують, що екологічні проєкти сприяють економічному зростанню, створюючи нові робочі місця та стимулюють розвиток підприємництва. Застосування комплексного підходу, принципів сталого розвитку та управлінських технологій дозволяє ефективно реалізовувати екологічні проєкти, сприяючи збалансованому розвитку міських територіальних громад.