АНАЛІЗ МЕТОДІВ ОПТИМІЗАЦІЇ ГЛИБИНИ КВАНТОВОЇ СХЕМИ - КИРИЛОВ, ІВАН; ШЕВЧЕНКО, ВІКТОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У цій роботі розглядаються методи оптимізації глибини квантових схем, включаючи теоретичні методи, алгоритмічні інновації та практичні застосування. Нещодавні досягнення демонструють суттєві покращення в оптимізації глибини схеми, проте питання масштабованості залишається невирішеним. Ключові дослідження, такі як вдосконалений точний синтез схем Clifford+Т, показали багатообіцяючі результати у зменшенні кількості Т-вентелів, що підвищує обчислювальну ефективність. Однак практична реалізація цих методів у реальних зашумлених середовищах ще не була повністю оцінена. Подальші дослідження розробили автоматизовані методи оптимізації для великих квантових схем з неперервними параметрами, значно мінімізуючи кількість вентилів при збереженні структурної цілісності. Незважаючи на ці досягнення, залишаються проблеми з оцінкою продуктивності цих оптимізованих схем на реальному квантовому обладнанні та їх інтеграцією в різні квантові алгоритми. Проблема маршрутизації кубітів також представляє значні перешкоди, особливо в системах з обмеженим зв’язком, що вимагає ефективних методологій для оптимізації розміщення і переміщення кубітів. Комплексний підхід повного стеку, що включає оптимізацію апаратного, програмного забезпечення та компілятора, надав цінну інформацію для порівняння архітектур та стратегій проектування. Цей підхід підкреслює важливість завадостійкої компіляції та необхідність оптимізації під мікроархітектуру для покращення успішності програм на сучасних квантових пристроях. Ця стаття підкреслює потребу в масштабованих, апаратно-діагностичних методах оптимізації та широкій експериментальній перевірці. Інтеграція графових нейронних мереж для оптимізації квантових схем є перспективним напрямком майбутніх досліджень. Аналіз показує, що, незважаючи на значний прогрес, невирішені питання, такі як обчислювальна складність, обмежена експериментальна перевірка і різноманітність квантових алгоритмів, вимагають постійних досліджень для повної реалізації потенціалу квантових обчислень. Отже, оптимізація глибини квантових схем є багатогранною проблемою, що вимагає безперервних досліджень і розробок. Інтеграція теоретичних досягнень з практичними реалізаціями має вирішальне значення для подолання поточних обмежень і розкриття повного потенціалу квантових обчислень. Постійні зусилля в цій галузі будуть життєво важливими для досягнення масштабованих і ефективних квантових обчислень