РОЗРОБКА І УЗГОДЖЕННЯ КОМПЛЕКСНОГО ГІДРАВЛІЧНОГО ПРИВОДА З МЕХАНІЗМАМИ ПЛІСИРУВАЛЬНОЇ МАШИНИ - КОРОТИЧ, ОЛЬГА; ПОЛІЩУК, АНДРІЙ; МАРЧЕНКО, МАКСИМ; ЗОЛОТЕНКО, ЕЛЛА; МИХАЙЛОВСЬКИЙ, ЮРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В результаті проведеного аналізу конструкцій технологічних машин легкої промисловості та безпосередньо плісирувальної техніки, а також їх приводів, виявлених недоліків і переваг, авторами розроблено комплексний гідравлічний привод плісирувальної машини, який включає в себе засіб розподілу руху робочої рідини на виконавчі механізми, сполучений з насосною установкою та гідроциліндрами виконавчих механізмів. Засіб розподілу руху робочої рідини на виконавчі механізми (гідравлічний розподільник) є оригінальною конструктивною розробкою стосовно технологічного процесу і циклограми роботи плісирувальної машини ножового-валкового типу. Три основні виконавчі механізми працюють циклічно послідовно-паралельно в різних фазах. Регулювання параметрів складок-плісе (їх глибини і ширини) можливо здійснити за допомогою регулювання діапазону руху поршнів гідроциліндрів. За розробленими схемами представлено детальний опис будови нового гідророзподільника та узгодження роботи комплексного гідравлічного привода з механізмами плісирувальної машини. Гідравлічний розподільник нової конструкції може виконувати, як розподільну, так і керуючу функцію розподілення робочої рідини одночасно на три гідродвигуна виконавчих механізмів згідно з циклограмою роботи плісирувальної машини та може замінити керовані автоматичні пристрої. Внаслідок зменшення кількості деталей у плісирувальній машині з розробленим комплексним гідравлічним приводом спрощується її конструкція і технологія виготовлення в порівнянні з плісирувальними машинами електромеханічної дії за рахунок відсутності головного валу і механічних передач, які перетворюють і передають рухи від електродвигуна до виконавчих механізмів. Конструктивний метод розробки гідророзподільника комплексного гідропривода плісирувальної машини може бути використаний для інших машин, що мають механізмами, які працюють в різних фазах циклограми. Ключові слова: - комплексний гідравлічний привод, виконавчі механізми, плісирувальна машини, гідравлічний розподільник, циклова діаграма.