ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОДУКТІВ ПОСТРІЛУ З ВИКОРИСТАННЯМ РЕНТГЕНОФЛУОРЕСЦЕНТНОГО АНАЛІЗУ - ДОЦЕНКО, ОЛЕГ; ШЕЛЕСТЮК, ОЛЕКСАНДР; АНТОНЮК, ОЛЕКСАНДР; СТРЕМЕЦЬКИЙ, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі наведено результати досліджень продуктів пострілу з використанням рентгенофлуоресцентного аналізу. Показано, що склад продуктів пострілу практично не залежить від складу порохового заряду, що пояснюється невеликою концентрацією важких модифікуючих елементів, які знаходяться в органічній матриці, але залежить від капсульного заряду та матеріалу поверхні кулі, які були використані для пострілу. Встановлено, що залежність розподілу інтенсивностей випромінювання елементів, які входять до складу продуктів пострілу, від відстані дозволяє визначити відстань до цілі в момент пострілу.