АНАЛІЗ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ МЕТОДІВ І ЗАСОБІВ ДІАГНОСТИКИ ІЗОЛЯЦІЇ ЕЛЕКТРООБЛАДНАННЯ - ШТУЦЬ, АНДРІЙ; ЗОЗУЛЯК, ІГОР; БАЛАБАН, ДЕНИС (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У даній науковій роботі представлено комплексний аналіз методів і засобів діагностики ізоляції електроенергетичного обладнання. Актуальність дослідження зумовлена старінням ізоляції під час експлуатації обладнання, що несе за собою ризики аварійних ситуацій, перебоїв в електропостачанні та значних збитків. Були проаналізовані різні методи та засоби діагностування їх переваги та недоліки, такі як точність, надійність, інформативність, витрати часу і ресурсів, зручність використання. На основі аналізу результатів їх практичного застосування дано оцінку ефективності методів і засобів діагностики. У сучасному світі, що швидко розвивається, електроенергетичне обладнання відіграє ключову роль у забезпеченні стабільного постачання електроенергії для різноманітних галузей промисловості та побутових споживачів. Одним із критичних аспектів безперебійної роботи електроенергетичних систем є надійність ізоляції електрообладнання. Відсутність належного контролю та діагностики стану ізоляції може призвести до значних технічних проблем, включаючи збої в роботі системи, вихід обладнання з ладу та навіть аварії. У роботі також розглянуто питання економічної ефективності впровадження сучасних діагностичних засобів. Визначено, що своєчасна діагностика та усунення дефектів дозволяє знизити витрати на ремонт та заміну обладнання, а також мінімізувати ризик аварійних ситуацій. У розглянутій літературі наведено приклади економічних розрахунків, що підтверджують доцільність інвестування в розвиток діагностичних систем.. Таким чином, представлена робота являє собою всебічне дослідження сучасних підходів до діагностики стану ізоляції. Проведений аналіз дозволяє зробити висновок про необхідність комплексного підходу до діагностики, що враховує як традиційні, так і інноваційні методи, а також впровадження сучасних технологій для підвищення точності та надійності оцінки стану ізоляції. Запропоновані у роботі рекомендації та напрями розвитку можуть бути корисними для фахівців у галузі електроенергетики, що займаються питаннями діагностики та моніторингу стану електрообладнання. Тому дослідження методів і засобів діагностики ізоляції є надзвичайно важливим для забезпечення стабільної та безпечної експлуатації електроенергетичного обладнання.