ЕФЕКТИВНІ СХОВИЩА ДАНИХ ДЛЯ РІШЕНЬ МАШИННОГО НАВЧАННЯ - ДАНЧАК, ОРЕСТ; ВОЙТЮК, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Усвідомлення важливості використання ефективних сховищ даних для розробки рішень машинного навчання в сучасному світі стає все більш актуальним у зв’язку зі зростанням обсягів даних і зростаючою потребою в точних і продуктивних моделях. У статті визначено основні життєво важливі вимоги до систем зберігання даних для забезпечення ефективного управління даними при створенні рішень машинного навчання. Дослідження підкреслює практичну необхідність швидкого доступу до даних і мінімальної затримки, надійних систем зберігання з надійними механізмами резервного копіювання та відновлення, високого рівня безпеки, гнучкості в обробці різних типів даних і економічної ефективності. Ці фактори є не лише теоретичними міркуваннями, але безпосередньо впливають на ефективність і успіх рішень машинного навчання. Разом із описом концепцій блокового сховища та сховища об’єктів у статті також порівнюються основні хмарні платформи — AWS (Amazon Web Services), Microsoft Azure та Google Cloud Platform (GCP), — кожна з яких надає широкий спектр гнучких і настроюваних сховищ, безпеки , а також послуги обробки даних. Ці платформи дозволяють користувачам гнучко й ефективно керувати своїми інформаційними ресурсами, пропонуючи унікальні функції, які задовольняють конкретні потреби програм машинного навчання. Розуміння нюансів пропозицій кожного постачальника дає змогу інженерам і дослідникам приймати обґрунтовані рішення, які відповідають їхнім унікальним вимогам. У статті наведено детальний огляд ключових міркувань і доступних варіантів, які скеровують стратегічні рішення для ефективної підтримки ініціатив машинного навчання. Також підкреслено важливість бути в курсі еволюції пропозицій найбільших платформ. Підсумовуючи, вибір відповідного рішення для зберігання даних має вирішальне значення для підвищення продуктивності, безпеки та економічності моделей машинного навчання.