РОЗРОБКА І ДОСЛІДЖЕННЯ БАГАТОПОЗИЦІЙНОГО ГІДРОАПАРАТУ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ МАШИНИ - КОРОТИЧ, ОЛЬГА; НЕЙМАК, ВІТАЛІЙ; ЗОЛОТЕНКО, ЕЛЛА; СУХОСТАВСЬКИЙ, ВАДИМ; МИХАЙЛОВСЬКИЙ, ЮРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Згідно аналізу конструкцій технологічних машин, що мають декілька виконавчих механізмів, які працюють послідовно відповідно технологічним діаграмам, і отримують рухи від електропривода через ланцюги механічних передавальних механізмів, що складаються із множини кінематично з’єднаних пар тертя і деталей, ускладнені у конструкції та її виготовленні, мають велику вагу зменшену надійність в роботі. Авторами пропонується розроблена гідравлічна система розподілення руху на робочі механізми технологічної машини, яка складається з оригінальної конструкції багатопозиційного багатолінійного гідроапарату, який може забезпечити розподілення руху на декілька гідро двигунів робочих механізмів технологічної машини відповідно циклограми її роботи та замінити ланцюги механічних передавальних механізмів і деталей. Оригінальність конструкції багатопозиційного багатолінійного одно золотникового гідроапарату полягає в тому, що він поєднує в собі властивості гідро розподільника золотникового та вентильного типу, а сам золотник має складну секційну циліндричну форму з вирізаними секторами і робить обертальний, а не зворотно поступальний рух. Розроблений гідроапарат може виконувати, як розподільну, так і керуючу функцію та може замінити керовані автоматичні пристрої. Розроблена матмодель розрахунку об’єму робочих порожнин гідроапарату (гідро розподільника). З метою перевірки працездатності гідроапарату нової конструкції проведено його параметричне моделювання у системі Solid Works і цикл експериментальних досліджень із застосуванням модуля Flo Works. Отримано результати розподілу рідини у гідроапараті для окремих порожнин, що з’єднані з гідро лініями гідро двигунів робочих механізмів технологічної машини. Принцип конструювання нового гідроапарату може бути використаний для розподілення рідини у технологічних машинах з різними циклами взаємодії механізмів.