МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ КЕРУВАННЯ БЕЗПІЛОТНИХ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ - РОДІНКОВ, ЮРІЙ; САВИЦЬКИЙ, АНТОН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі наведено дослідження та розгляд математичної моделі керування літальних апаратів типу квадрокоптер. В умовах війни використання безпілотних літальних апаратів у сільському господарстві стає не тільки технологічно передовим рішенням, але й життєво необхідною практикою для забезпечення безпеки, підвищення ефективності та підтримки продовольчої стабільності країни. Використання БПЛА дозволяє знизити ризик для життя та здоров’я фермерів і працівників сільського господарства, оскільки вони можуть дистанційно керувати безпілотниками і уникати небезпечних зон. Також можуть здійснювати польоти над територіями, де є ризик наявності мін або інших небезпечних залишків війни, що робить їх незамінними для моніторингу та оцінки стану полів. Використання квадрокоптерів може зменшити потребу у фізичній праці, знизити витрати на паливо та обладнання, а також оптимізувати використання агрохімікатів. Завдяки точному моніторингу стану полів та врожаю, можна значно зменшити втрати, що є критично важливим у часи війни, коли ресурси обмежені. Researchment and examination of the mathematical model for controlling quadcopter-type aerial vehicles. During wartime, the use of unmanned aerial vehicles (UAVs) in agriculture becomes not only a technologically advanced solution but also a vital practice for ensuring safety, enhancing efficiency, and maintaining food stability in the country. The use of UAVs reduces risks to the lives and health of farmers and agricultural workers, as they can remotely control the drones and avoid hazardous zones. UAVs can also fly over areas where there is a risk of mines or other dangerous remnants of war, making them indispensable for monitoring and assessing field conditions. The use of quadcopters can decrease the need for physical labor, reduce fuel and equipment costs, and optimize the use of agrochemicals. Accurate monitoring of field and crop conditions can significantly reduce losses, which is critically important during wartime when resources are limited.