КОНЦЕПЦІЯ «ЗОНІНГУ СКИДУ» НЕКЕРОВАНОГО ОБ’ЄКТУ З БПЛА ЯК СПОСІБ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ ПОДОЛАННЯ СИМУЛЯТОРНОЇ ХВОРОБИ ВІДПОВІДНО ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИНОСТІ ОПЕРАТОРІВ FPV ДРОНІВ - МАГЕРОВСЬКИЙ, ДМИТРО; БОЙКО, НАТАЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті описано потенційні проблеми із здоров’ям які можуть виникнути у людей що регулярно використовують засоби віртуальної реальності, а також зведено проблеми які можуть завадити ефективності роботи оператора FPV дрона, який фактивно використовує віртуальну реальність за основу. Описано чинники виникнення проблем зі здоров’ям операторів, а також графік зниження ефективності працівника в залежності від ступеню дизорієнтації оператора дрона. З метою подолання проблем пов’язаних із тривалою роботою у FPV-шоломі під час роботи над задачаю скиду об’єкта з БПЛА запропоновано концепцію «зонінгу скиду БПЛА», що повинна дати можливість оператору БПЛА на перепочинок коли точно відомо що БПЛА може виконати задачу скиду без ризику для оточуючих. Концепція передбачає поділ «мапи» оперативної роботи БПЛА на 3 зони: автоматичного скиду, напівавтоматичного скиду, і також зона заборони скиду. Описано стратегії автоматизованого повернення БПЛА до оператора. Дана концепція спрямована на покращення виконання задачі завдяки більшому залученню ШІ до процесу управління БПЛА, коли оператор не має змоги здійснювати пряме управління, або управління з допомогою ШІ показує більш ефективний результат.