МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ЕКОЛОГІЧНИХ РИЗИКІВ ВІД ПОЛІГОНІВ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ - КОРБУТ, МАРІЯ; САФРАНОВ, ТАМЕРЛАН; МАЛЬОВАНИЙ, МИРОСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі наведено результати досліджень щодо актуальної проблеми оцінки екологічного ризику від функціонування полігонів твердих побутових відходів на території України. Накопичення твердих побутових відходів на полігонах та звалищах зумовлює забруднення атмосфери, поверхневих і підземних вод, родючих ґрунтів, негативно впливає на природні екосистеми, завдає шкоди сільському господарству, а викиди парникових газів впливають на кліматичні зміні. Екологічний ризик – це потенційна ймовірність виникнення негативного впливу на довкілля внаслідок різних антропогенних чи природних процесів. Проаналізовано якісні та кількісні методи оцінки екологічних ризиків. Сформовано та обґрунтовано методичні підходи до оцінки екологічних ризиків від полігонів твердих побутових відходів, структуровано поняття ризику та досліджено найбільш небезпечні (з точки зору соціальних та екологічних наслідків) ситуації та показники рівня небезпеки звалищ та полігонів твердих побутових відходів для прилеглих територій. Обґрунтовано, що інтегрований ризик слід розглядати як комплексний показник безпеки, виражений у єдиному вартісному еквіваленті, що об’єднує у собі ризики соціального, матеріального характеру та екологічної шкоди.