МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ВАЛКОВОЇ ПАРИ ДЛЯ НАНЕСЕННЯ ПОЛІМЕРНОГО ПОКРИТТЯ - МАЗУР, АНДРІЙ; ГРИПИНСЬКА, НАДІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглядаються процес нанесення полімерного покриття на текстильний матеріал валковою парою, що характеризується наявністю тонкого шару в’язкої рідини, який під дією відносного руху валків та деформації текстильної основи формує розподіл тиску, що безпосередньо визначає товщину та однорідність покриття. Математичний опис такого процесу ускладнюється взаємозв’язаним впливом геометрії валків, реологічних властивостей полімеру, проникності та деформівності текстилю, а також можливими кавітаційними явищами у зоні розходження валків. Метою чисельного моделювання є визначення розподілу тиску та профілю зазору між валками з урахуванням зазначених факторів, а також встановлення закономірностей впливу конструктивних і технологічних параметрів на ефективність процесу нанесення покриття. Розроблено узагальнену математичну модель процесу нанесення полімерного покриття, що базується на рівнянні Рейнольдса з урахуванням деформації текстильного матеріалу та його проникності. Запропонована модель дозволяє адекватно описувати гідродинамічні процеси у тонкому шарі полімеру між валками. Виконано перехід до безрозмірної форми рівнянь, у результаті чого встановлено, що поведінка системи визначається трьома основними безрозмірними параметрами: геометричним параметром кривизни валка, параметром деформівності текстилю та параметром проникності матеріалу.