МЕТОДИКА ВАРІАТИВНОГО ІНДЕКСУВАННЯ РІВНЯ КОНФІДЕНЦІЙНОСТІ ТА ЗАХИСТУ ПЕРСОНІФІКОВАНИХ ДАНИХ В ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИХ СИСТЕМАХ І МЕРЕЖАХ - РУДИЙ, РОМА; ГРЕСЬ, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті проведено комплексний аналіз сучасних способів зберігання персоніфікованих цифрових даних та виконано їх класифікацію за типами пристроїв і архітектурними особливостями. Розглянуто основні підходи до організації систем зберігання інформації з урахуванням вимог до безпеки, надійності та ефективності використання апаратних ресурсів. Запропоновано архітектуру та узагальнену модель пристрою зберігання даних, орієнтовану на забезпечення багаторівневого доступу до конфіденційної інформації. Обґрунтовано вибір формату представлення даних і методів їх захисту. Проведене моделювання підтвердило можливість вирішення низки практично важливих завдань, зокрема аналізу вимог до захисту інформації за основними критеріями інформаційної безпеки: конфіденційністю, цілісністю та доступністю. Запропонований підхід дозволяє здійснювати класифікацію персональних даних залежно від рівня їх важливості та вимог до своєчасності доступу, а також визначати відповідні рівні доступу й терміни зберігання. Це, у свою чергу, забезпечує оптимізацію використання апаратних ресурсів системи та підвищує ефективність процесів накопичення персональної інформації. Розроблена прикладна програма має демонстраційний характер і слугує підтвердженням працездатності запропонованої моделі. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розроблення методів автоматизованого сортування персональних даних за визначеними критеріями, а також на реалізацію проаналізованих підходів із використанням програмно та апаратно реконфігурованих ресурсів, що дозволить підвищити гнучкість і масштабованість систем зберігання даних.