ВАЛІДАЦІЯ НЕФЕЛОМЕТРИЧНОЇ МЕТОДИКИ ВИЗНАЧЕННЯ КОАГУЛЯЦІЇ ПЛАЗМИ КРОВІ ТА ЗАСТОСУВАННЯ МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ ДЛЯ ЇЇ АНАЛІЗУ - ФЕДОРЕНКО, ВОЛОДИМИР; БЕГДАЙ, АНАСТАСІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Підвищення біодоступності пероральних лікарських засобів є одним із важливих завдань фармацевтичної розробки, особливо для активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ) з низькою розчинністю. Одним з ефективних методів підвищення розчинності є створення твердих дисперсних систем (ТДС), які покращують розчинність АФІ. Прикладом такого інгредієнта з низькою розчинністю у воді є ривароксабан – прямий пероральний антикоагулянт. Однак, щоб об’єктивно оцінити, як покращена розчинність впливає на фармакологічну активність, необхідні надійні та валідовані аналітичні методики, які коректно відображають ключовий фармакодинамічний ефект – зміну кінетики коагуляції плазми крові при дії АФІ. Тому, метою дослідження була валідація аналітичної in vitro методики дослідження кінетики коагуляції плазми крові з використанням лазерного нефелометра. Ключовим завданням було довести, що методика є надійною, точною та відтворюваною, що дозволить використовувати її для обґрунтованої оцінки впливу нових лікарських форм ривароксабану, зокрема ТДС, на його антикоагулянтну активність. Методику було валідовано на лазерному нефелометрі NEPHELOstar. Процедура валідації включала перевірку ключових параметрів: специфічність, робасність, прецизійність та лінійність. Для обробки отриманих S-подібних кінетичних кривих та розрахунку аналітичних параметрів, зокрема максимальної швидкості коагуляції (vmax), було застосовано чотирьохпараметричну математичну модель Вейбулла. У результаті дослідження було підтверджено відповідність методики всім валідаційним критеріям. Доведено її специфічність, високу робасність до незначних змін умов аналізу (температури та часу вимірювання) та прецизійність. Встановлено чітку залежність між концентрацією ривароксабану (в діапазоні 5–15 мкМ) та максимальною швидкістю коагуляції з високим коефіцієнтом детермінації, що підтверджує її придатність для вивчення процесу згортання плазми крові. Валідована нефелометрична in vitro методика є точним, відтворюваним та надійним інструментом для вивчення кінетики коагуляції плазми крові та оцінки впливу антикоагулянтів, зокрема ривароксабану. Методика може бути рекомендована для використання у фармацевтичній розробці для порівняльного аналізу та контролю якості інноваційних лікарських форм, спрямованих на підвищення розчинності та біодоступності АФІ.