ЗАСТОСУВАННЯ MOLDEX3D ДЛЯ МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ЛИТТЯ ПІДОШВИ З В’ЯЗКОРІДКОГО ПОЛІМЕРУ ТА АНАЛІЗУ ПАРАМЕТРІВ ЗАПОВНЕННЯ - ПОЛІЩУК, ОЛЕГ; КУНЦОВ, ОЛЕКСАНДР; ПІДГАЙЧУК, СВІТЛАНА; ЗАГУРОВСЬКИЙ, МАКСИМ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Розглянуто застосування програмного комплексу Moldex3D для моделювання процесу лиття під тиском полімерної підошви взуття з в’язкорідкого матеріалу. Наведено послідовність побудови цифрової моделі формотворної порожнини, генерації скінченно-елементної сітки, задання реологічних властивостей полімерного розплаву та технологічних параметрів процесу заповнення. Проведено чисельний аналіз просторового розподілу швидкості потоку, в’язкості, частки застиглого шару, інтенсивності зсувних деформацій та компонент швидкості в порожнині прес-форми. Показано, що використання Moldex3D дозволяє ідентифікувати зони ризику виникнення типових дефектів лиття (неповне заповнення, передчасне замерзання розплаву, локальні перенавантаження зсувом) та виконувати попередню оптимізацію режимів лиття і конфігурації ливникової системи без виготовлення експериментальних прес-форм. Отримані результати підтверджують доцільність інтеграції CAE-симуляції в цикл проєктування взуттєвих підошов на основі полімерних матеріалів.